Koploperproject
Doel
Het Koploperproject richt zich op een duurzame versterking van de (regionale) economie, door vooruitstrevende mkb-ondernemers en andere organisaties de kennis, de tools en het netwerk te bieden om duurzaam te innoveren en beter in te spelen op de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie. Toekomstbestendig ondernemen dus!
Duurzame oplossingen zijn er al in overvloed. We moeten ze alleen wel herkennen en ook daadwerkelijk gaan toepassen. Gewoon DOEN dus! Daar is een verandering van mindset voor nodig. Als er voldoende Koplopers zijn met een duurzame mindset, dan wordt duurzaam ondernemen de norm en volgt het peloton vanzelf.
Het Koploperproject richt zich dan ook op bedrijven die al Koploper zijn of dat graag willen worden. Het project biedt veel inspiratie, maar helpt de deelnemers vooral om duurzaam ondernemen op een authentieke en structurele manier op te pakken.

Hoe gaat dat in z'n werk?
In een Koploperproject gaan bedrijven en organisaties samen aan de slag in groepen van 8 tot maximaal 15 deelnemers. Ze krijgen deskundige begeleiding en leren ook veel van elkaar.
Het project kent een systematische opbouw. Na de startbijeenkomst, waarin de deelnemers elkaar leren kennen, beginnen we met inzicht in de huidige situatie: wat gaat er al goed en wat kan er beter? De nulmeting. De deelnemers worden doorgelicht op duurzaamheid met de DuOn-Scan en de Milieubarometer. Nieuwe kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht.
Vervolgens kijken we vooruit (visie): waar willen we staan over enkele jaren en wat zijn onze ambities? Deze vertalen we vervolgens in een praktisch actieplan (de DuOn-agenda). Zo ontstaat een permanente verbetercyclus (plan-do-check-act) waarmee de deelnemers systematisch steeds verder verduurzamen: klimaatneutraal, circulair, inclusief en meer ...
In de laatste stap besteden we aandacht aan een effectieve MVO-communicatie: wat is je verhaal naar je stakeholders toe?
De deelnemers komen een paar keer per jaar bij elkaar, delen kennis en ervaringen en leren zo veel van elkaar: delen is vermenigvuldigen! Een Koploperproject duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met een groot Koplopersymposium. Daar presenteren de Koplopers hun resultaten en ze inspireren andere bedrijven. De deelnemer die de MVO-huiswerkopdracht het beste heeft gemaakt, wint de Koploperprijs.
Deelnemers aan de eerste groep van het Koploperproject in Assen tijdens het afsluitende Koplopersymposium in schouwburg De Nieuwe Kolk, op 14 juni 2018. De Koploperprijs werd door wethouder Gea Smith uitgereikt aan UMCG Ambulancezorg. Het symposium stond in het teken van duurzame mobiliteit. De keynote werd verzorgd door Auke Hoekstra van de TU Eindhoven. Op het podium een onderstel van de Tesla Model S. Lees hier het verslag van dit symposium.
Wat levert het op?
Het Koploperproject levert voor de deelnemers veel voordeel op:
-
een degelijke nulmeting: wat doen we al goed en wat kan er beter?
-
inzicht in betekenis van MVO voor de organisatie, milieuprestaties, CO2-footprint
-
inzicht in de impact op de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)
-
een andere, frisse kijk op de organisatie
-
praktische tips voor verduurzaming van de bedrijfsvoering
-
nieuwe ideeën voor innovatie van product- en dienstverlening
-
een praktisch actieplan voor duurzaam ondernemen
-
bewustere keuzes bij inkoop, investeringen
-
kostenbesparingen op onder meer energie, afval en mobiliteit
-
betere communicatie over MVO
-
meer betrokkenheid van de medewerkers
-
positieve publiciteit en daardoor vaak ook nieuwe klanten
-
uitbreiding van het netwerk en samenwerking met andere bedrijven
-
besparing van tijd en geld door deskundige begeleiding en praktische tools
Groeiend netwerk van duurzame ondernemers
De aanpak blijkt erg succesvol. Zowel de deelnemende bedrijven, als partners zoals gemeenten, provincies en onderwijsinstellingen zijn enthousiast. Sinds de start van het eerste Koploperproject in 2010, deden al meer dan 400 bedrijven en andere organisaties mee in zo'n 45 Koploperprojecten. Zij hebben samen vele concrete stappen gezet op weg naar toekomstbestendig ondernemen. In Friesland, Groningen en Drenthe zijn de meeste projecten uitgevoerd, maar ook in andere provincies starten we steeds nieuwe projecten met lokale partners. Zo groeit het netwerk van ondernemers met een duurzame mindset snel en draagt het project bij aan een gezonde en duurzame regionale economie.
Klik op het kaartje voor een overzicht (kaart en lijst) van alle bedrijven en organisaties die aan een van onze Koploperprojecten meededen
Doelgroepen
Het Koploperproject is in de eerste plaats gericht op MKB-bedrijven in een bepaalde gemeente of regio. De deelnemers komen meestal uit verschillende sectoren, met het oog op een open kennisuitwisseling (geen concurrentie) en het stimuleren van onderlinge zakelijke relaties. Naast MKB-bedrijven doen ook regelmatig andere organisaties mee, zoals gemeenten, scholen, zorginstellingen en woningcorporaties.
Koploperprojecten kunnen ook prima op bedrijventerreinen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld als opmaat naar een vervolgproject omtrent de verduurzaming van het terrein zelf. Dit kan dan bij voorbeeld in samenwerking met een parkmanagement organisatie worden opgezet.
Ook een meer sectorale aanpak is mogelijk. Zo hebben we recent een tweetal Koploperprojecten over duurzame voedselketens en duurzame dorpshuizen uitgevoerd.
Samenwerking
Het Koploperproject is een mooi voorbeeld van een multistakeholderaanpak. Door samenwerking kan je echt verschil maken. In de verschillende provincies werkt DZyzzion steeds samen met lokale partners: provincies, gemeenten, bedrijvenorganisaties, onderwijsinstellingen, banken, milieufederaties, adviesbureaus, communicatiebureaus, freelancers en diverse initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Volle zaal bij het Koplopersymposium in Zuidhorn in november 2016
Onderwijs
Een duurzame toekomst begint bij goed en toekomstgericht onderwijs. Daarom betrekken we ook scholen, van mbo tot universiteit. Studenten kunnen bijvoorbeeld meelopen met de doorlichting van de bedrijven, zodat ze zelf kunnen zien wat duurzaam ondernemen in de praktijk betekent. Ook worden studenten betrokken bij de organisatie van symposia of het doen van onderzoek. Zie bijvoorbeeld het whitepaper dat studenten van het NHL in Leeuwarden hebben geschreven over de evaluatie van een Koplopersymposium in 2014. Waar mogelijk proberen we studenten te koppelen aan bedrijven voor stages. Ook geven we regelmatig gastcolleges over duurzaam ondernemen en deelonderwerpen.
Impact
Een externe evaluatie in 2015 van het Koploperproject in opdracht van de provincie Friesland concludeerde dat het project een grote bijdrage levert aan de duurzaamheidsdoelen van de provincie en een redelijke bijdrage aan de economische doelen. Het is een effectief instrument om het MKB te ondersteunen. Op vele fronten blijken de deelnemers concrete duurzame stappen te hebben gezet. Download hier een samenvatting van het evaluatierapport. Sindsdien hebben we al weer veel meer ervaring en wordt ook de impact steeds groter.
De impact van het Koploperproject reikt veel verder dan de individuele deelnemers. Zij gaan naar aanleiding van hun deelname ook in gesprek met hun medewerkers, die daarmee in veel gevallen ook weer gaan nadenken over duurzaamheid in hun thuissituatie. Datzelfde geldt voor hun toeleveranciers en zakenpartners van de deelnemers, die ook worden bevraagd over hun MVO-prestaties. Zo werkt het project door in de hele keten. Ook ontstaan regelmatig zakenrelaties of samenwerkingen tussen Koplopers, omdat er onderling veel vertrouwen is omtrent de intenties op duurzaamheidsgebied.

Duurzaam ondernemen na corona
Door de coronacrisis lijkt duurzaam ondernemen even wat minder belangrijk. Maar niets is minder waar. Het wordt belangrijker dan ooit. Lees hier waarom. Deelnemen aan een Koploperproject is de ideale manier om je bedrijf of organisatie toekomstbestendig te maken.
Actueel
Op dit moment zijn de volgende Koploperprojecten actief:
-
Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Tynaarlo
-
Noordenveld-Westerkwartier
-
Stad Groningen
-
Bedrijventerrein Groningen Zuidoost
-
Noordwest Friesland
Binnenkort starten we met nieuwe Koploperprojecten (aanmelden is nog mogelijk) in:
Quotes van deelnemers
Lees hier het artikel in Kijk Op Het Noorden met interviews met de Koplopers in Zuidhorn die in november 2016 hun Koploperproject afsloten.
Naar aanleiding van hun deelname aan het Koploperproject formuleren de deelnemers vaak ambitieuze doelen. Zie hieronder voorbeelden van de Koplopergroep die in 2017 meedeed.
Van enkele eerdere Koploperprojecten zijn leuke publicaties verschenen. Deze zijn gratis te downloaden op onze publicatiepagina.
Tweets van en voor Koplopers
Video's
Bekijk hieronder een aantal video's die in de loop der tijd zijn gemaakt over het Koploperproject (nieuwste bovenaan).
Onze nieuwe promoclip! Korte uitleg over het Koploperproject en ervaringen van deelnemers.
Het Koplopersymposium in Het Hogeland op 22 oktober 2020 is hier in z'n geheel terug te kijken. Boeiende talkshow onder leiding van Jetta Post, met de Koplopers, leuke filmpjes, inspiratie van gastspreker Geanne van Arkel en de uitreiking van de Koploperprijs!
Het platform Drenthe in Transitie maakte deze video-impressie over het Koploperproject.
Tijdens het Koplopersymposium in Assen op 28 november 2019 is een uitzending opgenomen van RTV-Drenthe, waarin presentator Andries Ophof in gesprek ging met de winnaars van de Koploperprijzen van de tweede en derde groep Koplopers in Assen, samen met gastspreker prof. Jan Jonker.
Ook in Hilversum voerde DZyzzion een tweetal Koploperprojecten uit, in samenwerking met Good2Connect. In dit filmpje vertelt deelnemer Pascale van Hellemond over haar ervaringen. Een tweede groep Koplopers is alweer van start.
Bekijk hier de verhalen van Koplopers Animo en UMCG Ambulancezorg dat gemaakt is in het kader van de MVO-Conferentie in Assen op 14 juni 2018. Inclusief informatie over de MVO-gids van onze partner MVO-Alliantie Noord-Nederland.
In de voorbereiding naar het koplopersymposium Westerkwartier 2018 is door de Gebiedscoöperatie een prachtig filmpje gemaakt van de deelnemende koplopers.
De bijeenkomsten worden vaak op locatie van de deelnemers gehouden. Het is altijd leuk om bij andere bedrijven in de keuken te kijken. Soms is het zelfs ronduit spectaculair!
Ook de derde groep Koplopers in Ooststellingwerf liet weer een leuk filmpje maken over hun ervaringen met het Koploperproject
Bekijk hier een video over de tweede groep Koplopers in Ooststellingwerf
Bekijk hier een video waarin de deelnemers aan het eerste Koploperproject in de gemeente Ooststellingwerf over hun ervaringen spreken.
Bekijk hier een korte video over een van de eerste Koploperprojecten met ervaringen van deelnemers
Deze animatie laat het doel en de opzet van het Koploperproject zien (het is alweer een paar jaar oud, dus de genoemde cijfers zijn ruimschoots achterhaald).