top of page

MVO-management

 

Borg uw MVO-beleid

 

U heeft ontdekt dat duurzaam ondernemen leuk is en bent voortvarend aan de slag gegaan met het opstellen van een MVO-beleid en een praktisch actieplan. Maar nu? Wie zorgt ervoor dat het ook in al uw processen wordt toegepast en dat uw mooie ambities niet na enige tijd in de spreekwoordelijke la belanden? Om dat te voorkomen is het zaak goede afspraken te maken met alle betrokkenen en periodiek uw doelen en afspraken opnieuw te bekijken en zo nodig bij te stellen. Een soort plan-do-check-act cyclus dus. Alle managementsystemen zijn in feite opgebouwd volgens deze cyclus.

 

Hieronder noemen we een aantal tools die u wellicht kunt gebruiken. Natuurlijk kunt u ook zelf een eenvoudig systeem opzetten, bijvoorbeeld door uw MVO-actieplan goed bij te houden en periodiek op de agenda van uw werkoverleg te zetten. U kunt zelf het beste beoordelen wat bij uw bedrijf past. Hulp nodig? Neem dan contact op met ons.

 

Integrale tools voor MVO-management

 

  • MVO-Balans: een handige tool van Stimular, waarmee u zelf uw MVO-doelen kunt bepalen en uw vorderingen kunt bijhouden. De MVO-Balans is gratis onderdeel van de Milieubarometer en sluit hier naadloos bij aan. Kosten: gratis.

  • ISO-Fasttrack: een online applicatie die u helpt bij het toepassen en bijhouden van MVO-acties en het formuleren van uw MVO-beleid volgens ISO 26000. Deze tool werkt met een abonnementsvorm en kent de mogelijkheid voor een certificering. Kosten: gemiddeld.

  • MVO-Prestatieladder: tool waarmee een externe auditor kan bevestigen hoe ver een organisatie is met MVO. Dit leidt tot een certificering op een 5-tal niveaus. Dit instrument is geïnspireerd op ISO 26000. Kosten: hoog.

 

Tools voor deelgebieden

 

Voor MVO-deelgebieden zijn allerlei managementsystemen beschikbaar. Hieronder volgt slechts een kleine selectie van enkele gangbare systemen:

 

  • ISO 9001: Kwaliteitsmanagementsysteem. Internationale norm voor continue verbetering van bedrijfsprocessen.

  • ISO 14001: Internationale norm voor continue verbetering van milieuprestaties.

  • Milieubarometer: Online instrument voor het bijhouden van de milieuprestaties van een bedrijf. Bij goed gebruik is ook certificering mogelijk.

  • CO2-Prestatieladder: instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2. Certificering mogelijk op 5 niveau's.

  • OSHAS 18001: Wereldwijd geaccepteerde norm met eisen voor een arbomanagementsysteem.

  • ISO 50001: Internationale norm voor energiemanagementsystemen.

  • VCA: Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit systeem is bedoeld om bedrijven veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen.

 

Aan de slag ...

 

Mogelijk kunt u met de tips hiervoor zelf aan de slag. Dat is mooi. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze of bij de implementatie van deze instrumenten.

Plan do check act cyclus
MVO-Balans
IsoFastTrack
MVO-Prestatieladder
Permanente verbetering
bottom of page