top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Koplopers Assen delen actieplannen

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020


Vandaag kwamen bij Animo in Assen de 12 deelnemers aan het Koploperproject Duurzaam Ondernemen in Assen bij elkaar om hun actieplannen met elkaar te delen. In een vorige bijeenkomst deelden ze al de uitkomsten van de nulmeting (DuOn-Scan en Milieubarometer) met elkaar. De aanbevelingen daaruit zijn nu vertaald in een DuOn-Agenda, waarin ze concrete doelen, ambities, indicatoren en acties hebben geformuleerd. Zo wordt duurzaam ondernemen concreet en praktisch. In plaats van losse acties wordt hiermee een structureel verbeterproces in gang gezet (PDCA-cyclus) met meetbare resultaten.

Stefan Jonkers van Animo vertelde in een boeiende introductie over de geschiedenis van Animo, fabrikant van koffieautomaten en gerelateerde producten, en natuurlijk over duurzaamheid bij het bedrijf. Daarna konden de andere Koplopers in de fabriek kijken hoe het productieproces in elkaar zit.

In de daarop volgende workshop zijn de DuOn-Agenda’s naast elkaar gelegd en er zijn veel ideeën uitgewisseld. Behalve over praktische acties, zoals energiebesparing, zonnepanelen, afvalreductie en vitaliteitsbeleid, ging het ook veel over de borging van MVO in de organisatie. De DuOn-Agenda is daar een handige tool voor. Bij meerdere Koplopers zijn werkgroepen zijn ingesteld om medewerkers actief te betrekken. Ook over MVO-communicatie zijn diverse ideeën gedeeld.

Aan het eind van de bijeenkomst vertelde Maarten Ton van de gemeente Assen over hoe de gemeente haar medewerkers heeft betrokken bij duurzaamheid, door ze vooral in de thuissituatie praktisch met energiebesparing aan de slag te laten gaan.

Erg sympathiek was de actie van Koploper Hans Rozenveld om de deelnemers een Bokashi-pakket mee te geven, waarmee ze zelf met hun groenafval een bodemverbeteraar kunnen maken.

Als laatste stap in het project gaan alle Koplopers nu aan de slag met een communicatieopdracht. Een deskundige jury zal alle inzendingen beoordelen en de beste inzending wint de Koploperprijs, die zal worden uitgereikt op de MVO-Conferentie op 14 juni in De Nieuwe Kolk in Assen. Zie hier de aankondiging.

Op de conferentie ontvangen alle Koplopers het MVO-certificaat van de MVO-Alliantie Noord-Nederland. Ook andere duurzame bedrijven kunnen dit certificaat aanvragen door het invullen van de MVO-gids. Daaraan is een handig MVO-app gekoppeld, waarmee je onderweg gemakkelijk aan klanten kunt laten zien wat je bedrijf aan MVO doet.

Lees hier het nieuwsitem over de eerste terugkoppelingsbijeenkomst van deze groep Koplopers.

Lees hier het item over de startbijeenkomst.

134 weergaven
bottom of page