top of page
 • Foto van schrijverJaap de Vries

Koploperproject Noordoostpolder van start

Na een uitstel van enkele maanden vanwege de coronamaatregelen, konden we vanmiddag eindelijk van start met een kersverse groep nieuwe Koplopers, ditmaal in de Noordoostpolder.


Deelnemers aan het Koploperproject Noordoostpolder. Foto: Pim van der Maden.
Deelnemers aan het Koploperproject Noordoostpolder. Foto: Pim van der Maden.

Ongeveer een jaar geleden benaderde Karin Pals van Netwerk Energieneutraal uit de Noordoostpolder Jaap de Vries van DZyzzion, de initiatiefnemer van de Koploperprojecten. Ze was onder de indruk van de positieve ervaringen van eerdere Koplopers uit de noordelijke provincies en wilde het project graag ook naar de Noordoostpolder halen. Samen gingen ze in gesprek met kandidaat-Koplopers en andere lokale partners, waaronder de gemeente Noordoostpolder en Energie Pioniers Noordoostpolder. Die wilden graag aansluiten en hielpen ook mee om bedrijven te interesseren voor het project.


Jaap werkt in de projecten altijd samen met adviseurs uit de regio, opdat het project goed ingebed is in de regionale netwerken. Al snel was een goede adviseur gevonden in de persoon van Wietse Venema, die samen met broer Oene al jaren actief is op het gebied van duurzaamheid via o.a. MijnMVO en MijnEML uit Emmeloord. Samen gaan ze de deelnemers in deze groep inhoudelijk begeleiden. Karin zal optreden als coördinator van het project in Noordoostpolder.Het enthousiaste Koploperteam Noordoostpolder. V.l.n.r. Jaap de Vries, Karin Pals, Wietse Venema
Het enthousiaste Koploperteam Noordoostpolder. V.l.n.r. Jaap de Vries, Karin Pals, Wietse Venema. Foto: Pim van der Maden.


De interesse voor deelname was groot en de groep zit dan ook helemaal vol, met de volgende 15 mooie bedrijven:

 • Bol van Staveren

 • Kamplacon

 • Jeroen Beekman Damesmode

 • Level 1

 • MCM

 • Mercatus

 • NLR - Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

 • OVT Ontwikkeling

 • Slump Catering & Events

 • Sterk Techniekonderwijs/Vakcollege

 • Suplacon

 • Tolsma Grisnich

 • VABC

 • Van Wieren Special

 • Waterman Onions

De kick-off van het Koploperproject vond plaats in de vorm van een startontbijt in de raadszaal van het gemeentehuis in Emmeloord. Wethouder Hans Wijnants was aanwezig om de aftrap te geven. “Als gemeente zijn we maar wat trots op dat er 15 bedrijven zijn die voorop willen lopen voor een duurzame toekomst.”


Tijdens de voorstelronde stelden de deelnemers zich aan elkaar voor en vertelden over hun motivatie om aan het project mee te doen. Daarbij werd duidelijk dat iedereen echt intrinsiek gemotiveerd is en al veel stappen in de goede richting heeft gezet. Veel genoemd werden de installatie van zonnepanelen en elektrisch vervoer, waarbij tegelijkertijd ook de beperkingen als gevolg van de netcongestie werden benoemd. Maar ook oplossingsrichtingen hiervoor kwamen naar voren, zoals de slimme koppeling van wind en zon, oplaadinfrastructuur voor elektrische auto's en stationaire opslagmogelijkheden.


Ook op andere punten is al veel voortgang geboekt, zoals het verduurzamen van productieketens, ontwikkeling van circulaire producten, investeringen in opleiding en duurzame inzetbaarheid en het voorbereiden van integrale duurzaamheidsrapportages.


Met hun deelname aan het Koploperproject verwachten de Koplopers nieuw inzichten te krijgen om verder te verduurzamen en daarin ook veel van elkaar te leren. In de groep is veel expertise aanwezig op allerlei gebied, dus dat gaat vast lukken!


Tijdens een korte break vulden de kersverse Koplopers een quickscan in, om alvast een indruk te krijgen van de aspecten die in de uitgebreide nulmeting van het project aan de orde komen. Ook hieruit bleek dat de meeste deelnemers al goed op weg zijn. Met name op de thema's behoorlijk bestuur, people en profit werd hoog gescoord. Op de thema's proces (hoe borg ik duurzaam ondernemen structureel in de organisatie?) en planet, waren de scores over het algemeen wat lager. Daar valt zeker nog winst te behalen.


Vervolgens ging Jaap de Vries in op ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en toekomstbestendig ondernemen, de noodzaak voor bedrijven om hier serieus mee aan de slag te gaan en wat de deelnemers van het project kunnen verwachten.


De komende maanden gaan de Koplopers concreet aan de slag met een uitgebreide nulmeting, het opstellen van een praktische duurzaamheidsagenda en het verbeteren van hun MVO-communicatie. Het project zal naar verwachting eind november worden afgesloten met een Koplopersymposium, waarin de deelnemers hun ervaringen delen met andere ondernemers in de regio.


In de afgelopen jaren deden al meer dan 450 bedrijven en organisaties mee aan een van de Koploperprojecten. Meer weten? Klik dan hier.


Klik hier voor het persbericht naar aanleiding van de start van deze groep.
Comments


bottom of page