top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Koploperproject Midden-Drenthe

Bijgewerkt op: 19 mei 2022

In samenwerking met onder meer de gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe starten we na de zomer van 2022 een nieuw Koploperproject toekomstbestendig ondernemen. Bedrijven en andere organisaties uit Midden-Drenthe en omgeving die op een praktische en inspirerende manier met duurzaam ondernemen aan de slag willen, kunnen zich nu aanmelden.

Toekomstbestendig ondernemen


Overheden, marktpartijen en consumenten verlangen steeds vaker van bedrijven dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in eisen in aanbestedingen en inkooptrajecten en in veranderd koopgedrag van consumenten. Wil je als bedrijf niet achter het net vissen dan is het zaak om een helder verhaal te hebben, dat verder gaat dan alleen ledlampen en zonnepanelen.


Tegelijkertijd is het zaak om tijdig te anticiperen op de huidige transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne brengen deze transitie in een stroomversnelling. Zowel in Nederland als vanuit de Europese Unie zal hierin fors worden geïnvesteerd. Er komt dan ook veel op bedrijven af in de komende jaren. Daarin liggen veel kansen voor bedrijven die tijdig innoveren, maar ook risico’s voor bedrijven die zich niet op tijd weten aan te passen. Het is dus zaak om zo snel mogelijk werk te maken van toekomstbestendig ondernemen.


Het Koploperproject


Het Koploperproject helpt bedrijven andere organisaties om toekomstbestendig ondernemen op een praktische en structurele manier op te pakken. Het geeft helder inzicht in je sterke punten en verbeterpunten en maakt duurzaamheid meetbaar. Het resultaat is een handige integrale duurzaamheidsagenda en een overtuigend verhaal naar de stakeholders toe. Je krijgt een schat aan praktische tips mee en je leert al doende van andere Koplopers. Je wordt wegwijs in het oerwoud van ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en ontdekt wat voor jouw bedrijf wel en niet relevant is. Bovendien breid je je netwerk uit met inmiddels meer dan 450 eerdere deelnemende bedrijven en organisaties! Door ook Koploper te worden, kom je gemakkelijk bij anderen op de koffie. Misschien wel nieuwe klanten of partners. Tenslotte zorgen we voor positieve publiciteit voor de Koplopers.


Voor wie?


Het Koploperproject richt zich in de eerste plaats op vooruitstrevende mkb-bedrijven met een omvang van minimaal 10 medewerkers. Maar ook andere organisaties, zoals zorg- of onderwijsinstellingen of gemeenten doen regelmatig mee.


Uitvoering

De uitvoering van het Koploperproject is in handen van ir. Jaap de Vries van DZyzzion, die het eerste project in 2010 is gestart. Sindsdien zijn er al meer dan 45 Koploperprojecten uitgevoerd in meerdere provincies, met meer dan 450 deelnemers. DZyzzion werkt hierbij samen met adviseurs uit de regio. Het traject duurt gemiddeld ongeveer 9 maanden en bestaat uit een individueel adviestraject, gecombineerd met diverse inspirerende uitwisselingsmomenten tussen deelnemers.


Extra voordelig


De deelnamekosten bedragen €3.500 excl. btw *. Bedrijven kunnen (onder voorwaarden) gebruik maken van een voucher ter waarde van 50% van dit bedrag uit het programma ‘Ik Ben Drents Ondernemer’ (IBDO) van de provincie Drenthe. Daarmee is deelname nu extra voordelig. Zie het bovendien als een investering in de toekomstbestendigheid van je bedrijf. Volgens eerdere deelnemers verdien je het dubbel en dwars terug!


* excl. een startlicentie voor de Milieubarometer (€133,-)


Tijdsbesteding


Van de Koplopers wordt een actieve deelname verwacht. Dat betekent dat je er wel wat tijd in moet steken. Gemiddeld is dit tussen de 30 en 60 uur gedurende de looptijd van het project. Maar je hebt dat grotendeels zelf in de hand. De ervaring leert wel dat de deelnemers die actiever deelnemen er ook meer voordeel uithalen. Ook dit is een investering in toekomstbestendigheid. Uiteindelijk bespaar je juist veel tijd, want als je alles zelf zou moeten uitvinden, zou je veel meer tijd kwijt zijn!


Aanmelden


Er is ruimte voor 10 tot maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan via deze link. Zodra er voldoende deelnemers zijn, plannen we een datum voor een startbijeenkomst.


Partners


Het Koploperproject Midden-Drenthe wordt van harte aanbevolen door de gemeente Midden-Drenthe, provincie Drenthe, IBDO, Rabobank Assen en Noord-Drenthe, Natuur- en Milieufederatie Drenthe en MVO-Platform Noord.
Meer informatie


Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Jaap de Vries van DZyzzion: info@DZyzzion.nl of telefonisch: 0655 837273.Quotes van eerdere Koplopers

“Wij deden al veel aan duurzaamheid, maar door het Koploperproject vielen alle puzzelstukjes op hun plek”

Henk Slik

PMF Industry Group, Uithuizen


"Ik raad andere bedrijven aan om ook mee te doen met een Koploperproject. Het is een enorme stimulans om op een goede en structurele manier bezig te gaan met verduurzaming. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt voor wat betreft het verduurzamen van je eigen bedrijf en je leert van anderen."

Ron Koelma

De Nieuwe Kolk (DNK) Assen


"Een mooi project, precies op het goede moment voor Inducon BV. Mede hierdoor komen wij erachter hoeveel mogelijkheden er al zijn om de gehele bedrijfsvoering te verduurzamen en te optimaliseren. Een must voor iedere organisatie!"


Trea de Vries

Inducon BV, Beilen


“In onze Koplopergroep zijn we allemaal klant van elkaar geworden. De bijeenkomsten zijn hartstikke leuk, je leert van elkaars hobbels en uitdagingen en dat schept een band. MVO heeft bezit van ons bedrijf genomen. Ik ben ervan overtuigd dat er zonder maatschappelijk verantwoord ondernemen geen toekomst is voor je bedrijf”.


Michiel van der Stel

Van Ginkel Groep, Hoogezand


“Dankzij het Koploperproject kreeg duurzaamheid een enorme boost binnen ons bedrijf. Inmiddels is het al niet meer weg te denken en zetten we maandelijks nieuwe stappen”.


André Buwalda

Sijperda Verhuur, Sneek


“Het Koploperproject gaf ons goede handvatten om duurzaamheid in het bedrijfsjaarplan te integreren. Die bewustwording begon met ‘waar ben je nu weer mee bezig’, maar resulteerde in een flow aan spontane ideeën vanuit onze hele organisatie’’.


Luit Huisman

VIB Netwerken, Zuidbroek


84 weergaven

Comments


bottom of page