top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Koplopers toekomstbestendig ondernemen van start in Noordenveld-Westerkwartier

Bijgewerkt op: 30 jan. 2020


In alle vroegte kwam vandaag een aantal bedrijven en organisaties bij elkaar voor het startontbijt van het Koploperproject toekomstbestendig ondernemen. Zij gaan het komende jaar gezamenlijk aan de slag om slimmer in te spelen op de ontwikkeling naar en duurzamere economie.

De kersverse duurzame Koplopers in Noordenveld-Westerkwartier

De kick-off vond plaats in bij de Rabobank in Roden, een van de partners van het project. Directeur commercie André de Vries opende de bijeenkomst en lichtte toe dat de Rabobank het project van harte ondersteunt omdat het heel goed past in de strategie van de bank: “Growing a better world together”. Voor die betere wereld zijn duurzame ondernemers hard nodig.

Wethouder Henk Kosters van de gemeente Noordenveld sloot zich hierbij aan en benoemde ook het belang van toekomstige bedrijven voor de lokale economie en werkgelegenheid.

Tijdens het duurzame ontbijt, bevroegen de deelnemers elkaar in tweetallen over hun ervaringen met duurzaam ondernemen en hun motivatie om mee te doen met het project, waarna ze elkaar voorstelden aan de overige deelnemers. Zoals het echte Koplopers betaamt, zijn ze allen al goed op weg met duurzaamheid. Toch zien ze nog genoeg mogelijkheden voor verbetering en denken daarbij nog veel te kunnen leren van elkaar.

Jaap de Vries, initiatiefnemer van het Koploperproject ging vervolgens in op belangrijke ontwikkelingen in duurzaam ondernemen, zoals de energietransitie, circulaire economie, sociaal ondernemen en duurzame innovatie en wat deze betekenen voor bedrijven. Ook maakte hij duidelijk wat de deelnemers kunnen verwachten van het project dat ongeveer een jaar duurt.

Het Koploperproject richt zich op vooruitstrevende bedrijven en andere organisaties. Via het project krijgen de deelnemers kennis, tools en een netwerk om duurzamer te gaan ondernemen. Onderdelen van het project zijn een degelijke nulmeting, zodat de deelnemer precies weet wat er al goed gaat en wat er nog verbeterd kan worden, evenals een praktisch actieplan, waarmee duurzaam ondernemen een structureel verbeterproces wordt. De uitkomsten en plannen worden gedeeld in een aantal bijeenkomsten. Zo leren de bedrijven van elkaar, breiden ze hun netwerk uit en ontstaan nieuwe samenwerkingen. Dit project is al het 43e Koploperproject, waaraan inmiddels zo’n 380 bedrijven en andere organisaties meedoen of -deden. In dit project doen de volgende bedrijven mee uit de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier: De Zijlen, Dusseldorp, Elton, Harkboot, Mebatherm, Robuust Eiken, RSG De Borgen en de gemeente Noordenveld zelf.

Partners in het project zijn de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier, Ondernemerscontact Noordenveld (OCN), provincie Drenthe, Provincie Groningen, MVO-Alliantie Noord-Nederland, Rabobank Noordenveld West-Groningen, Natuur- en Milieufederatie Drenthe en ‘Ik Ben Drents Ondernemer’. De uitvoering is in handen van het Koploperteam, bestaande uit Jaap de Vries van DZyzzion, Ada Kruiter van CirculairActief en Margo Verhagen van In Circulaire Kringen.

Meer informatie over de Koploperprojecten vind je hier.

bottom of page