top of page
 • Foto van schrijverJaap de Vries

Deelnemers verrast over uitkomsten Koploperproject Assen

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020


Praktisch aan de slag gaan met toekomstbestendig ondernemen, dat is het doel van het Koploperproject, waar momenteel twaalf bedrijven uit de regio Assen aan deelnemen. Op 8 maart deelden zij onderling de uitkomsten van de nulmeting die per bedrijf is uitgevoerd.

Koplopers in Assen delen resultaten van hun nulmeting

"Het is een verrassende uitkomst", aldus Leon den Hertog van Klok Schilderwerken. "Van tevoren denk je op bepaalde punten goed te scoren, maar dat blijkt in de praktijk toch tegen te vallen. En op andere punten doen wij het juist verrassend goed". Bij alle deelnemende bedrijven, zie je eenzelfde ‘top drie’ waaraan gewerkt moet worden: energie, mobiliteit en bewustwording. Dat laatste is een belangrijke voorwaarde voor het boeken van resultaten op de andere doelen. René Kuipers van Kumoweld heeft MVO inmiddels binnen alle interne overleggen als vast agendapunt opgenomen en ziet hoe snel zijn medewerkers het nu oppakken. Stefan Jonkers van Animo gaat MVO nu ook opnemen in de dealerstrategie. Door als ondernemers over elkaars uitkomsten te overleggen, rollen de tips voor handige oplossingen over tafel: overstappen op blauwe diesel, nieuwe vormen van elektrisch vervoer, toepassen van bokashi, print-on-demand op locatie en in het land waar je de folders gaat gebruiken, zodat je zowel papier als transportkosten bespaart en veel meer ...

 

Gastheer van de bijeenkomst was Herman van Ommen, change manager mobility van UMCG Ambulancezorg in Tynaarlo. Dit bedrijf verzorgt ambulancediensten in heel Drenthe en een deel van Friesland. De scores van UMCG Ambulancezorg in de nulmeting waren hoog. De directie is erg betrokken bij duurzaamheid, werkomstandigheden zijn goed en de ambities zijn hoog: zero emission ambulancezorg! Nu al liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op de meeste ambulanceposten. In de komende jaren wil men alle posten en gebouwen fossielvrij maken. De grootste klap is te maken met het vervoer, dat ongeveer 73% uitmaakt van de totale CO2-emissies. In de komende jaren zal daarom het wagenpark volledig elektrisch gemaakt worden, te beginnen met de gewone auto's en daarna zo snel als mogelijk ook de ambulances en vrachtauto's. Daarmee is UMCG Ambulancezorg Tynaarlo een echte koploper, ook binnen de hele ambulancewereld.

Herman van Ommen presenteert de toekomstvisie van UMCG Ambulancezorg
De 100% elektrische Renault Zoe van UMCG Ambulancezorg. In de nabije toekomst zullen veel meer elektrische auto's volgen.
 

De nulmeting per bedrijf bestaat uit de DuOn-scan en de Milieubarometer. Hiermee is voor elk bedrijf een integraal duurzaamheidsprofiel opgesteld, waarin duidelijk wordt wat er al goed gaat en wat er beter kan. Ook worden de milieuprestaties, waaronder de CO2-footprint, kwantitatief inzichtelijk gemaakt. Met de uitkomsten kan elke deelnemer aan de slag met het opstellen van een MVO-visie en het ontwikkelen van een praktisch actieplan waarbij communicatie van de MVO-boodschap een belangrijke rol speelt. Jaap de Vries van DZyzzion en projectleider van het Koploperproject is blij met het enthousiasme en de hoge ambities van de deelnemers. "Veel bedrijven hebben al wel stappen gezet op MVO-gebied, maar door het structureler op te pakken en beter te focussen, kan veel meer impact worden bereikt". Tijdens de MVO-conferentie op 14 juni, georganiseerd door AssenvoorAssen, zullen de deelnemers hun ervaringen en plannen delen met een breder publiek.

Het Koploperproject duurzaam ondernemen is al in vele gemeenten uitgevoerd en helpt bedrijven om in kleine groepen op inspirerende en praktische manier aan de slag te gaan met toekomstbestendig ondernemen (lees meer). In Assen werkt DZyzzion hierbij samen met een aantal partners: de MVO Alliantie Noord-Nederland, AssenvoorAssen, Natuur- en Milieufederatie Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Assen en provincie Drenthe. In april wordt er gestart met een tweede groep. Hiervoor kunnen bedrijven en organisaties zich nog aanmelden via de website van de MVO-Alliantie: www.mvoalliantie.nl.

De 12 deelnemers aan deze eerste ronde van het Koploperproject Assen zijn:

 • Alescon

 • Animo

 • Complies

 • Sympany Assen

 • Interzorg

 • Klok Schilderwerken

 • Kumoweld

 • HTO aannemingsbedrijf

 • Rabobank Assen en Noord-Drenthe

 • Rozenveld Hoveniers

 • UNP Accountants

 • UMCG Ambulancezorg

Lees hier meer over de start van deze groep Koplopers.

Hier vind je meer informatie over alle Koploperprojecten.

102 weergaven
bottom of page