top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Prachtig Koplopersymposium Zuidhorn

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Gisteren werd het Koploperproject duurzaam ondernemen in Zuidhorn afgesloten met een prachtig Koplopersymposium in Hotel Restaurant Aduard. De ruim 130 aanwezigen konden genieten van een gevarieerd en inspirerend programma.

Volle zaal voor aanvang

Dagvoorzitter Han-Paul van Westing kwam geheel in stijl de zaal in fietsen. Wethouders Henk Bakker en Fred Stol openden de bijeenkomst door op een blenderbike op het podium fruitsapjes te persen. Ada, Reina en Jaap van het Koploperteam Groningen vertelden kort wat het Koploperproject inhoudt en hoe het in Zuidhorn is van start gegaan.

Vervolgens wat het de beurt aan duurzaam ondernemer Ruud Koornstra die de zaal afwisselend muisstil kreeg met zijn indringende boodschap of juist tot schaterlachen bracht met pikante anekdotes. Zijn boodschap was optimistisch: problemen als klimaatverandering ontwikkelen zich exponentieel, maar de oplossingen ook. We moeten ze alleen wel aanpakken! Doelen stellen voor 2050 is veel te ver weg. Het gaat allemaal veel sneller. Innovatieve ondernemers zijn daarvoor heel belangrijk. Nog een paar uitspraken om over na te denken:

  • Mieren zijn vrij dom, maar als soort een vrij slim systeem. Bij mensen net andersom.

  • 75% van de innovaties in de wereld komt uit NL of heeft er een link mee. We zijn alleen slecht in implementatie.

  • Innovatie komt niet van de grote bedrijven, maar van het schorriemorrie in schuurtjes: wij dus!

Ruud Koornstra

Toen was het de beurt aan de eerste groep van 4 Koplopers die vertelden over hun ervaringen met het Koploperproject, wat ze al aan duurzaamheid doen en nog van plan zijn: Hoekstra Bouw, Aannemer Wiersma, Koopman Logistics Group en Fruitteeltbedrijf Oudebosch. Conclusie: iedereen was al bewust bezig met duurzaamheid: brandstofbesparing, (bijna) energieneutrale gebouwen, afvalscheiding, inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om maar een paar voorbeelden te noemen van de vele stappen die al zijn gezet. Het Koploperproject heeft hen vooral inzicht gegeven in wat er al goed gaat, maar ook welke kansen er nog meer zijn. Er ligt nu een praktisch actieplan waarmee iedereen verder kan.

Wethouder Henk Bakker vertelde trots te zijn dat er al zoveel duurzame ondernemers zijn in Zuidhorn. En hij kwam met de primeur dat net is besloten om ook in het Westerkwartier een nieuw Koploperproject te gaan starten! Zo breidt het Koplopernetwerk zich ook in Groningen steeds verder uit.

In de pauze konden de bezoekers genieten van duurzame hapjes van Hotel Aduard, hennepthee drinken van Dutch Harvest, op het demo-plein fietsen op een blenderbike, een 3D-printer van Fablab/Symbioshape in werking zien en veel meer. Auto- en motorliefhebbers konden met dank aan Martinistad BMW, Tesla, Holthausen Groep en Electric Motorcycles Nederland kennismaken met een veelheid aan duurzame auto's als de BMW i3, BMW i8, Tesla Model S, Tesla Model X, Renault Twizzy, een Hyundai ix35 op waterstof en verschillende elektrische motoren. Interessant detail: de dasboards van de BMW i3 zijn gemaakt van hennepvezel van een van de vorige Koplopers, DunAgro uit Pekela! Koploper Mechielsen Oldehove showde een deels zelfrijdende tractor met GPS.

Tesla's en gps tractor

Na de pauze konden de deelnemers kiezen tussen twee workshops. In de workshop duurzame mobiliteit nam Jaap de Vries van DZyzzion het publiek mee in de stormachtige ontwikkelingen omtrent nieuwe brandstoffen, elektrisch rijden en waterstof, autonoom rijden, autodelen en meer. Verder waren er korte pitches van Vincent van Maurik van Futurefuels in Oudehaske over het product Ssynfuel, een duurzame vervanger voor diesel en Carl Holthausen van Holthausen Groep in Hoogezand over groen gas en waterstof. De tweede workshop ging over duurzame voedselketens en werd verzorgd door Willem Foorthuis van de Hanzehogeschool in Groningen. Esther Molenwijk van Dutch Harvest gaf een pitch over hennepthee en Marco Agema vertelde hoe hij met zijn duurzame onderneming 'Friet van Piet' en lokale, bijzondere producten waarde toevoegt aan de regionale voedselketen.

Tussendoor gaf Niels Tammeling van Trintella4Green een korte pitch over de wereldreis die een groep studenten gaat maken op een zelfvoorzienend schip en vroeg geïnteresseerde ondernemers om hun initiatief te steunen.

Daarna mocht de tweede groep Koplopers het podium op om te vertellen over hun duurzame acties: Mechielsen Oldehove, Top Milieuservice, Stucadoors- en afbouwbedrijf Elting en Hummel Tuintotaal. Ook zij hebben al veel stappen gezet op duurzaam gebied, maar gaan door hun deelname aan het Koploperproject hun ambities verder opvoeren. Ook werd duidelijk dat alle deelnemers best trots mogen zijn op hun prestaties en daar nog veel beter over kunnen communiceren. "We zijn te bescheiden", aldus Cor Mechielsen. De enige vrouw in het gezelschap, Yvonne Elting maakte ook duidelijk dat duurzaam ondernemen niet alleen gaat over energie en milieu. Yvonne: "natuurlijk doen we aan energiebesparing en afvalscheiding, maar de duurzame inzetbaarheid van onze mensen is voor ons het belangrijkst".

Wethouders Henk Bakker en Fred Stol deelden aan het einde van het programma de deelnamecertificaten uit aan alle Koplopers. En toen was het tijd voor een belangrijk moment, de uitreiking van de Koploperprijs. Aan het einde van het project hebben alle deelnemers een huiswerkopdracht meegekregen, het beantwoorden van een brief van een fictieve opdrachtgever, die vraagt naar het MVO-beleid van het bedrijf. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit wethouder Fred Stol, Frans Andeweg van Oldenburger Fritom en deelnemer aan het Koploperproject Oost-Groningen en Jaap de Vries van DZyzzion. Fred las het juryrapport voor en gaf aan dat het een lastige keuze was, omdat de scores vrij dicht bij elkaar lagen, maar het is toch gelukt tot een top-3 te komen. Op de derde plaats eindigde Mechielsen Oldehove en op de tweede plaats Fruitteeltbedrijf Oudebosch. De eerste prijs ging naar Koopman Logistics Group, Gefeliciteerd!

Taco Miedema van Koopman en wethouders Henk Bakker en Fred Stol

Na afloop werd nog lang nagesproken onder het genot van duurzame hapjes en drankjes en verschillende mensen maakten gebruik van de kans om een proefritje te maken in een van de duurzame auto's. Iedereen kreeg nog een leuke attentie mee in de vorm van een appels, appelsap en appelcider van Oudebosch Fruit.

Dit Koploperproject is warm ondersteund door de Gemeente Zuidhorn, de Gebiedscooperatie Westerkwartier en de Hanzehogeschool Groningen. Verschillende studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein verleenden hand- en spandiensten tijdens het symposium.

Lees hier meer over de achtergrond en aanpak van het Koploperproject.

Lees hier meer over het Koploperproject Groningen.

Zie hier een nieuwsitem over de start van deze groep Koplopers in Zuidhorn.

Lees hier de mooie blog van Han-Paul van Westing naar aanleiding van deze middag.

In Dagblad van het Noorden verscheen een leuk artikel van Koploper Koopman Logistics Group.

Hieronder zie je een kleine fotoimpressie van dit mooie symposium.

161 weergaven
bottom of page