top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Geslaagd Koplopersymposium Oost-Groningen

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Gistermiddag kwamen de Koplopers uit Oost-Groningen bij elkaar in het Geert Teis Theater in Stadskanaal om de resultaten van hun Koploperproject te delen met andere ondernemers, medewerkers van gemeenten en diverse andere bezoekers.

Herman Bekker van het Geert Teis Theater en multifunctioneel centrum De Drijscheer in Alteveer, zelf een van de deelnemers, opende het symposium en leidde ons als ervaren dagvoorzitter vrolijk door de middag.

Alfons Wispels, de gedreven directeur van Pure Energie nam het publiek mee in de energietransitie, waar we momenteel midden in zitten. Klimaatverandering en het opraken van fossiele bronnen, maken het noodzakelijk dat we zo snel mogelijk omschakelen naar een volledig duurzame energievoorziening. Alfons liet zien dat dit heel goed mogelijk is en gebruikte onder meer als voorbeeld het prachtige project waarbij Pure Energie 80.000 zonnepanelen gaat installeren bij Tata Steel (Hoogovens) in IJmuiden, één van de grootste dakgebonden zonnepanelenprojecten ter wereld.

Ylva Poelman van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum (BIEC) in Groningen vertelde al even gedreven over de 'natuur als uitvinder'. Aan de hand van vele aansprekende en bijzondere voorbeelden uit de natuur, liet ze zien dat de natuur voor bijna alle problemen al oplossingen heeft gevonden. En ze doet dit altijd zeer energiezuinig. Zo is spinnewebdraad het sterkste materiaal ter wereld, vele malen sterker dan staal en zelfs kevlar. In tegenstelling tot staal, wordt het met heel weinig energie gemaakt. De reacties van het publiek waren lovend.

En over gedrevenheid gesproken, gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen hield in haar intermezzo een gloedvol betoog over duurzaamheid, duurzame energie en hoe de provincie bedrijven hierbij wil ondersteunen.Maar natuurlijk stonden de Koplopers centraal op deze middag. In twee rondes werden ze geïnterviewd door Herman Bekker over hun ervaringen met het Koploperproject en de wijze waarop ze in hun bedrijf met duurzaamheid omgaan. Verschillende voorbeelden vindt u op Twitter. Het is mooi om te zien dat alle Koplopers binnen hun eigen mogelijkheden enthousiast met duurzaamheid bezig zijn en door het Koploperproject in een hogere versnelling zijn geraakt. Ze laten ook duidelijk zien dat duurzaam ondernemen niet alleen nodig is, maar ook echt loont en leuk is. Enthousiasme was deze middag wel het sleutelwoord.

In de wandelgangen liet Dun Agro zien dat je van hennep heel goed een duurzaam en energiezuinig huis kunt bouwen en ook konden de bezoekers genieten van een primeur: hennepthee. Heerlijk en gezond! Het Friese Koploperbedrijf Health2Work was aanwezig met een vergaderfiets. Dat is werken en gezond worden tegelijkertijd! Zo als het hoort was de catering tijdens het symposium ook zoveel mogelijk duurzaam: biologische hapjes uit de streek, Gronings bier, duurzame chocolade etc.

Aan het einde van de middag was dan het tijd voor de uitreiking van de Koploperprijs door wethouder Peter Schelling van de gemeente Stadskanaal. Die prijs werd uitgereikt op basis van de huiswerkopdracht die de deelnemers tijdens het project hadden meegekregen: een brief van een fictieve opdrachtgever, die vraagt naar het MVO-beleid van het bedrijf. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Corinna Scharringhausen, directeur van ASN-Installaties in Dokkum en eerdere winnaar van een Koploperprijs in Friesland, Aranea de Heer van de Vereniging Noorden Duurzaam en Jaap de Vries van DZyzzion en initiatiefnemer van de Koploperprojecten. De winaars waren:

  1. Pure Energie, Stadskanaal/Enschede

  2. Oldenburger|Fritom, Veendam

  3. Camping Wedderbergen uit Wedde

De winnaars kregen uiteraard een duurzame prijs, zoals een Citta Slow voedselpakket en duurzame chocolade. Voor de nummer 1 was er een prachtige appelboom van een Gronings ras, met een bijbehorend plakkaat voor in de tuin. Pure Energie stelde voor de winnaars (in dit geval de nrs 2 en 3) een ritje in een elektrische Tesla ter beschikking. Alle deelnemers van het project kregen een certificaat, gedrukt op Stone Paper in een lijstje van FSC-hout. Het volledige juryrapport vind je hier.

Al met al was het een zeer geslaagde middag. Ik ben trots op het Koploperteam waarmee we dit hebben gerealiseerd: Ada Kruiter van CirculairActief, Reina Boels-Feikens van ReinAdvies, Steven Volkers van Noordbaak en ondergetekende.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, Stichting Ondernemers Begeleiding, gemeente Veendam, Menterwolde, Oldambt, Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal en Pekela.

Zie onze nieuwspagina voor eerdere nieuwsitems over dit project en natuurlijk de website van het Koploperproject Groningen. Lees hier het persbericht.

Jaap de Vries

bottom of page