top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Koplopers goed op weg

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Tjonge, soms heb je zo'n week dat je er niet eens aan toe komt om een paar tweets te sturen. Toch was er deze week weer veel nieuws te melden. Bij deze een inhaalpoging ...

Achtkarspelen

Maandagavond 16 februari hadden we de eerste terugkoppelingsbijeenkomst met de Koplopers in Achtkarspelen. Dit is trouwens al het derde Koploperproject in deze gemeente! In het gemeentehuis in Buitenpost kwamen de 9 deelnemers bij elkaar om de uitkomsten van de doorlichting door te spreken. Die doorlichting is wederom gedaan door DZyzzion (Marlies Ballemans en Jaap de Vries) en betreft een nulmeting van de stand van zaken op het gebied van duurzaam ondernemen (MVO) bij ieder bedrijf. Daardoor weet iedere Koploper hoe hij of zij er voor staat op MVO-gebied: wat er al goed gaat, wat er nog te verbeteren valt, wat de prioriteiten zijn etc. Ze spreken zo 'dezelfde taal', waardoor de onderlinge uitwisseling ook makkelijker gaat.

In twee aparte groepen gaven de ondernemers een presentatie aan elkaar over de uitkomsten van de doorlichting en gingen hierover met elkaar in discussie. Aan het einde van de bijeenkomst werden de uitkomsten van beide groepen nog eens kort plenair besproken. Alle deelnemers zijn enthousiast over de uitkomsten. Daaruit bleek ook dat eigenlijk iedereen ook al goede stappen had gezet op MVO-gebied. Het is per bedrijf wel heel verschillend. De één ziet vooral kansen om duurzaamheid in het eigen advieswerk in te brengen, een ander wil meer transparant zijn over de eigen CO2 -footprint en bij weer een ander speelt vooral het terugdringen van de kosten van het vervoer en machines. MVO is dus echt maatwerk. Een belangrijke overeenkomst is wel dat bij alle deelnemers de borging van MVO binnen het bedrijf en ook de communicatie hierover, zowel intern als extern, nog beter kan.

In de komende periode gaan alle deelnemers aan de slag met het vertalen van de uitkomsten in een concreet actieplan, dat op de volgende bijeenkomst weer met elkaar zal worden uitgewisseld. Zo kan je op een hele praktische manier van elkaar leren.

Weten wie de deelnemers zijn? Zie het nieuwsbericht over de startbijeenkomst van deze groep Koplopers.

Leeuwarden

Woensdagmiddag 18 februari was het de beurt aan de Koplopers in Leeuwarden. Deze groep is vrijwel tegelijkertijd gestart met de Koplopers in Achtkarspelen en was dus ook toe aan de terugkoppelingsbijeenkomst. Deze vond plaats bij Mannen van Staal, één van de deelnemers. Ook hier weer veel enthousiasme bij de deelnemers, die eigenlijk allemaal al vrij ver gevorderd zijn op MVO-gebied, zo bleek ook wel uit de hoge scores op de DuOn-Scan. Niettemin zijn valt ook hier nog veel winst te halen voor people, planet en profit. De gemeenten Leeuwarden plaatste hierover een leuk nieuwsbericht op Ondernemend Leeuwarden.

Jaap de Vries en Marlies Ballemans met Koplopers in Leeuwarden

De bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door 'vrouw van staal' Lize Bakker, die namens Mannen van Staal participeert in het Koploperproject. Ze liet zien hoe het bedrijf al op veel vlakken duurzaam bezig is, bijvoorbeeld door het verwarmen van de productiehal met snippers van afvalhout, het gebruik van LED-verlichting, maatregelen voor energiebesparing en het gebruik van slimme machines. Ook zijn ze bezig met het ontwikkelen van tal van innovatieve producten.

Zie voor de andere deelnemers aan dit Koploperproject in Leeuwarden het nieuwsitem over de startbijeenkomst. De gemeente wil snel starten met nog een volgend Koploperproject. Aanmelden kan via aanmelden@leeuwarden.nl onder vermelding van 'Koploperproject'.

Veel van de deelnemers hebben zich inmiddels ook aangemeld op GoodStart, het digitale platform waarop Koplopers en andere duurzame bedrijven kennis en ervaringen kunnen delen.

Meer weten over het Koploperproject, klik dan hier.

bottom of page