top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Koplopers Zuid- en Oost-Drenthe op dreef

Afgelopen donderdag kwamen de Koplopers uit de regio Zuid- en Oost-Drenthe bij elkaar om de nulmetingen in het kader van het Koploperproject met elkaar uit te wisselen.



De bijeenkomst vond plaats bij Koploper Kraats Kaas in Hoogeveen. Directeur Ton Bosch verzorgde een boeiende rondleiding door de fabriek, uiteraard nadat we ons in beschermende kleding en schoenen hadden gehesen. Voedselhygiëne staat in zo'n bedrijf uiteraard voorop. Mooi om te zien dat er ook constant gewerkt wordt aan het verminderen van verpakkingsmateriaal en de recyclebaarheid daarvan.


Jaap de Vries presenteerde een overzicht van alle uitkomsten. Daarna presenteerden alle Koplopers de uitkomsten van hun eigen nulmetingen aan elkaar. De meesten zijn al best goed op weg, vooral op sociaal gebied, maar er zijn nog genoeg verbetermogelijkheden. Die variëren van laaghangend fruit, zoals de inkoop van (echte) groene stroom, diverse besparingsmogelijkheden en verdere scheiding van afval, tot grotere investeringen zoals zonnepanelen, gasloze installaties en elektrische bestelwagens. Ook belangrijk is het proces: hoe zorg je voor een meer structurele aanpak, door beleid, actieplanning en het betrekken van je medewerkers.



De komende periode gaan de Koplopers aan de slag met het opstellen van een praktische duurzaamheidsagenda, om daarmee hun inspanningen ook meetbaar te maken. Deze agenda's worden op de volgende bijeenkomst weer met elkaar gedeeld.


In september wordt het project afgerond met een Koplopersymposium.


Zie dit nieuwsitem voor de deelnemers en een verslagje van de kick-off van deze groep.

bottom of page