top of page
 • Foto van schrijverJaap de Vries

Ultraware en Inducon winnen Koploperprijs

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2020


“Duurzaamheid zit in de genen, authenticiteit, bevlogenheid, werkgeluk gaat boven winst,”… Enkele van de complimenten uit het juryrapport van de Koploperprijs Assen 2019. De prijzen werden door wethouder Karin Dekker uitgereikt aan Softwareontwikkelaar Ultraware uit Assen en Inducon Zwembadtechniek uit Beilen op het Koplopersymposium in De Nieuwe Kolk in Assen op 28 november.

Koploperproject

Koploperproject logo

Het symposium vormde de feestelijke afsluiting van het Koploperproject toekomstbestendig ondernemen, waaraan het afgelopen jaar 18 bedrijven uit Assen en omgeving meededen in twee groepen. Eerder al deed een groep van 12 bedrijven uit Assen mee. In zo’n project gaan bedrijven en organisaties gedurende een klein jaar praktisch aan de slag om duurzaam ondernemen op een structurele manier aan te pakken. Ze krijgen deskundige begeleiding en leren veel van elkaar door bij elkaar op bezoek te gaan en ideeën en plannen met elkaar uit te wisselen.

Prijzen en certificaten

De beide winnaars maakten naar het oordeel van de jury de meest overtuigende afsluitende communicatieopdracht in hun groep. De prijs bestaat uit een appelboompje van een oud (in dit geval Drents) fruitras. Dit is symbolisch en is al bij vele Koploperprojecten een traditie. Net als duurzaam ondernemen een continu groeiproces is, geldt dat ook voor dit boompje. Bovendien dragen we hiermee bij aan het behoud van deze oude rassen en de biodiversiteit in de regio (klik hier voor een later nieuwsitem over het planten van de boompjes). Alle deelnemers kregen een certificaat van deelname. Een aantal bedrijven ontving bovendien het MVO-certificaat van de MVO-Alliantie Noord-Nederland.

Deelnemers aan de derde groep Koplopers met hun certificaat (foto: Esther Hardon)

Circulaire businessmodellen

Prof. Jan Jonker van de Radboud Universiteit Nijmegen verzorgde het inhoudelijke deel van het symposium en maakte aan de aanwezige ondernemers op een bevlogen manier duidelijk wat de opkomende circulaire economie voor ondernemers gaat betekenen en welke nieuwe businessmodellen hierbij horen. Volgens Jan Jonker gaan we steeds meer van het maken van producten naar het bieden van oplossingen voor een probleem. De opkomst van allerlei deelautoprojecten zijn daar een mooi voorbeeld van. Maar je zie ook de bijvoorbeeld circulaire verlichting en circulaire kleding. De digitalisering en ‘dataficatie’ maken dit mogelijk. De ontwikkelingen gaan razendsnel en het is voor ondernemers volgens Jonker dan ook heel belangrijk om hun verdienmodel goed onder de loep te nemen. Ook de Europese Commissie komt binnenkort met beleid op dit gebied en dat komt volgens Jonker neer op: “Gij zult circulair ondernemen of niet …”. Werk aan de winkel dus voor bedrijven!

Prof. Jan Jonker gaf een bevlogen lezing over circulaire businesmodellen (foto: Jaap de Vries)

Download hier de presentatie van Jan Jonker.

TV-debat RTV Drenthe

Na een verfrissende ‘energizer’ door studenten van het Drenthe College, dat ook meedeed aan het Koploperproject, ging Andries Ophof van RTV Drenthe in debat met Jan Jonker en de winnaars van de Koploperprijs, Jan de Vries van Inducon en Serge de Mul van Ultraware. Beiden deden al veel aan duurzaamheid, maar gaven aan dat het Koploperproject voor hen meer structuur heeft geboden en heeft laten zien dat er nog veel meer kansen liggen. Het debat wordt op 29 november uitgezonden in het programma Ondernemend Drenthe en is ook de website van RTV Drenthe terug te luisteren.

Andries Ophof van RTV Drenthe in debat met prof. Jonker en de winnaars van de Koploperprijs, Jan de Vries van Inducon en Serge de Mul van Ultraware (foto: Esther Hardon)

Over het Koploperproject

Het Koploperproject is een initiatief van Jaap de Vries van DZyzzion en wordt in Assen uitgevoerd samen met de MVO-Alliantie Noord-Nederland, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Assen voor Assen en Rabobank Assen en Noord-Drenthe. In totaal deden in de afgelopen jaren al meer dan 370 bedrijven mee in 42 Koploperprojecten. Meer info over het Koploperproject vind je hier.

Bekijk hier de uitzending via de website van RTV Drenthe in het programma Ondernemen in Drenthe.

Hier ook op Youtube:

De deelnemers aan deze twee Koploperprojecten waren:

Groep 2:

 • De Nieuwe Kolk, Assen

 • Dolmans Landscaping Noord, Beilen

 • Drenthe College, Assen

 • Gemeente Assen, Assen

 • M&G Group, Assen

 • Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Assen

 • Stichting Phusis, Assen

 • Ultraware, Assen

Groep 3:

 • Biblionet Drenthe, Assen

 • De Bondt BV, Tynaarlo

 • Drents Archief, Assen

 • Stichting Het Drentse Landschap, Assen

 • Meubelindustrie Slotboom, Assen

 • Kalsbeek BV, Tynaarlo

 • Smits Assen, Assen

 • Veldmans THO, Tynaarlo

 • WLN, Glimmen

 • Inducon, Beilen

 

Hieronder vind je een foto-impressie van het symposium.

198 weergaven
bottom of page