top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Toekomstbestendig ondernemen in Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020


Vandaag is een groep enthousiaste bedrijven in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo aan de slag gegaan met een Koploperproject toekomstbestendig ondernemen. De kick-off van het project vond plaats tijdens een ontbijtbijeenkomst bij deelnemer Royal Flora Holland in Eelde.

De nieuwe groep Koplopers op de veilingtribune bij Royal Flora Holland (niet alle deelnemers staan op de foto)

De Koplopers startten op de vroege ochtend met een rondleiding door de indrukwekkende bloemenveiling van Royal Flora Holland. Vooral de snelheid waarmee het veilingproces verloopt en de efficiënte logistiek maakten indruk. Tijdens het ontbijt heette Wethouder Pepijn Vemer van de gemeente Tynaarlo de deelnemers welkom en gaf aan erg blij te zijn met de Koplopers. Zij zijn volgens hem “een boegbeeld en een voorbeeld om andere ondernemers op het juiste spoor te zetten en zo met elkaar te komen tot een toekomstbestendige economie”.

Vervolgens leerden de deelnemers elkaar kennen in een voorstelronde. Daaruit bleek dat de meeste deelnemers al goed op weg zijn met duurzaamheid. Zo beschikt Landal Het Land van Bartje al over het GreenKey Goud label en heeft Quercus Boomexperts al jaren het CO2-prestatieladdercertificaat op niveau 5. Sight Landscaping is zeer actief in het behoud en verbetering van biodiversiteit en Yorneo zorgt draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren. Zo kwamen diverse voorbeelden voorbij van bijdragen aan duurzaamheid. Door middel van het Koploperproject hopen de deelnemers een volgende stap te kunnen zetten en daarbij ook veel van elkaar te leren.

Het Koploperproject richt zich op vooruitstrevende bedrijven en andere organisaties met een omvang van minimaal 10 medewerkers. Via het project krijgen de deelnemers kennis, tools en een netwerk om duurzamer te gaan ondernemen. Onderdelen van het project zijn een degelijke nulmeting, zodat de deelnemer precies weet wat er al goed gaat en wat er nog verbeterd kan worden, evenals een praktisch actieplan, waarmee duurzaam ondernemen een structureel verbeterproces wordt. De uitkomsten en plannen worden gedeeld in een aantal bijeenkomsten. Zo leren de bedrijven van elkaar, breiden ze hun netwerk uit en ontstaan nieuwe samenwerkingen. In de afgelopen jaren deden al meer dan 350 bedrijven mee aan een Koploperproject, vooral in Noord-Nederland.

Deelnemers in dit project zijn: Afier Accountants en adviseurs, Coop Schippers Odoorn, Kompas Zuidlaren, Landal Het Land van Bartje, Royal Flora Holland, Sight Landscaping, Quercus Boomexperts en Yorneo. Mogelijk sluiten later nog extra deelnemers aan.

Partners in het project zijn de drie gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo, de provincie Drenthe, MVO-Alliantie Noord-Nederland, Rabobank, Natuur- en Milieufederatie Drenthe en DZyzzion (initiatiefnemer en uitvoerder). Door een voucher uit de provinciale regeling ‘Ik Ben Drents Ondernemer’ kunnen de deelnemers een financiële bijdrage krijgen in de kosten.

Meer informatie over het Koploperproject vind je hier.

40 weergaven
bottom of page