top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Tweede ronde Koploperproject Assen van start

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020


Deelnemers aan de tweede groep van het Koploperproject in Assen

Met een inspirerende bijeenkomst in het gemeentehuis is gisteren de tweede ronde van het Koploperproject Assen gestart. Vooralsnog negen bedrijven gaan in de komende maanden samen praktisch aan de slag met toekomstbestendig ondernemen.

"Duurzame bedrijfsvoering brengt je verder en je bent alleen succesvol als je rekening houdt met je omgeving" aldus wethouder Gea Smith. Zij opende de bijeenkomst en wenste de deelnemende bedrijven, M&G Group (Burgerhout), Gemeente Assen, Stichting Phusis, Ultraware, Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Dolmans Landscaping Services Noord, Drenthe College en DNK, veel succes toe.

Goed bezig, maar het kan altijd beter

Uit het voorstelrondje blijkt dat alle deelnemers al actief bezig zijn met duurzaam ondernemen. Zo heeft Ultraware haar pand zeer energiezuinig gemaakt, biedt Dolmans een werkplek voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en besteedt het Drenthe College veel aandacht aan duurzaamheid in het onderwijs. Door aan het Koploperproject mee te doen, willen de deelnemers graag ontdekken wat er nog beter kan en hoe ze toekomstbestendig ondernemen nog structureler kunnen oppakken. Alle Broersma van M&G Group wil graag leren van andere Koplopers, want “het is zonde om opnieuw het wiel uit te vinden”. DNK, de gemeente Assen en het Drenthe College willen graag nog een slag maken in afvalvermindering en -scheiding. Dolmans wil onderzoeken hoe ze de CO2-uitstoot nog verder kunnen reduceren. Mooie ambities en daarnaast waren alle deelnemers het erover eens dat het goed is om samen te werken.

Inspiratie door een ervaren Koploper

Herman van Ommen van UMCG Ambulancezorg, winnaar van de Koploperprijs van de eerste groep Koplopers in Assen, was ook aanwezig. Hij vertelde dat het project goed heeft geholpen om een brede en gedragen visie op duurzaamheid te ontwikkelen. De ambities zijn zeer hoog. Zo gaan de ambulances in een aantal jaren tijd elektrisch rijden en worden de gebouwen en ambulanceposten energieneutraal gemaakt.

Toekomstbestendig ondernemen

Onder leiding van Jaap de Vries van DZyzzion wordt van elk bedrijf een integraal duurzaamheidsprofiel gemaakt en worden de milieuprestaties gemeten. Met die input maken de deelnemers een praktisch actieplan en gaan ze aan de slag met de MVO-communicatie. Er is veel ruimte voor uitwisseling tussen de deelnemers, die met dit project Koploper worden in toekomstbestendig ondernemerschap. Er is nog ruimte voor drie bedrijven om in te stappen in deze groep. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden via: www.dzyzzion.nl/koploperproject.

Initiatief

Het Koploperproject in Assen is een initiatief van stichting AssenvoorAssen, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Rabobank Assen en Noord-Drenthe en DZyzzion, partners in de MVO-Alliantie Noord-Nederland. Zij treden hiermee in de voetsporen van de provincies Friesland en Groningen waar het project al met succes is uitgerold. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en de gemeente Assen.

53 weergaven
bottom of page