top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Verduurzaming dorpshuizen Zuidhorn in volle gang

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020


In de riante huiskamer van Dorpshuis De Dörpsstee in Noordhorn vond afgelopen dinsdag een bijzondere ontmoeting plaats. Dorpshuisbesturen in de gemeente Zuidhorn kwamen bijeen om de eerste resultaten van de nulmeting met de Milieubarometer en de duurzame dorpshuizenscan uit te wisselen.

De gemeente Zuidhorn stelde eind vorig jaar 300.000 Euro beschikbaar voor het toekomstbestendig maken van de 13 dorpshuizen die aan dit project meedoen. Door hun deelname aan het Koploperproject krijgen de dorpshuisbesturen inzicht in wat toekomstbestendigheid voor hun dorpshuis inhoudt. Denk bijvoorbeeld aan energiebesparing en het opwekken van energie, waardoor de exploitatie beter rond te krijgen is, maar ook aan het aantrekkelijker (circulair) inrichten van het dorpshuis, om zo meer bezoekers te trekken, zoals jongeren. Andere ideeën die opkwamen gingen over nieuwe functies voor het dorpshuis of het gebruik van deelauto's. Het uitwisselen van ervaringen tussen de deelnemers levert ook veel nieuwe inzichten op. Het project leidt uiteindelijk tot een of meerdere concrete projectvoorstellen ter verduurzaming van het dorpshuis.

Het Koploperteam met Jaap de Vries van DZyzzion, Reina Boels van Rein Advies en Ada Kruiter van Circulair Actief, begeleidt de dorpen met de Koploperaanpak bij de uitvoering van scans en duurzame maatregelen.

Lees verder op de website van Koploperproject Groningen.

bottom of page