top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

DZyzzion wint Klimaatprijs 2017

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020


Op de Climate Innovation Experience van het Europese Climate-KIC won DZyzzion tot mijn verassing gisteravond de Klimaatprijs 2017 van de Nederlandse Klimaatcoalitie.

Maria van der Heijden van MVO-Nederland reikt de Klimaatprijs 2017 uit aan Jaap de Vries van DZyzzion

De Nederlandse Klimaatcoalitie is initiatief van een MVO Nederland, Natuur & Milieu, Klimaatverbond Nederland en de Rijksoverheid. Ruim zevenhonderd mkb-bedrijven, multinationals, gemeenten en NGO's hebben zich aangesloten bij deze coalitie waarin gewerkt wordt aan een klimaatneutrale samenleving. De Klimaatprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt, met als doel om grote bespaarders gemeten in percentage CO2-uitstoot in het zonnetje te zetten. Kanshebbers waren deelnemers aan de Nederlandse Klimaatcoalitie die in 2015 en 2016 de Klimaatbarometer hadden ingevuld op het gebied van vervoer, stroomvoorziening en verwarming.

Als consultant op het gebied van duurzaamheid vind ik het logisch dat je zelf ook 'walk your talk' toepast. Hoe kan ik nu bij een ondernemer praten over CO2-reductie als ik zelf in een plofauto aan kom zetten? Dus verwarm ik mijn kantoor met infrarood en rijd ik volledig elektrisch op de stroom uit mijn zonnepanelen. Het tekort ('s nachts en in de winter) vul ik aan met 100% groene stroom uit Nederlandse wind.

Niks moeilijks aan zou je zeggen. Daarom was ik inderdaad verrast dat DZyzzion kennelijk de enige deelnemer was die helemaal van fossiele energie is afgestapt. Er is dus nog veel werk aan de winkel, want we kunnen het ons niet veroorloven om nog langer te wachten. De inspirerende lezing van klimaatjournalist, filmmaker en poolreizigster Bernice Notenboom op de bijeenkomst maakte nog eens pijnlijk duidelijk hoe dramatisch het is gesteld met ons klimaat. Volgens haar weten we steeds meer over het probleem, maar is nog bijna niemand echt doordrongen van de ernst ervan. Ondanks alle plannen die er liggen, gaan we de klimaatdoelen van Parijs bij lange na niet halen. En zelfs als we vandaag nog zouden stoppen met uitstoten van CO2, dan nog zullen we te maken krijgen met ernstige consequenties van klimaatverandering die niet meer te stoppen is. Het is dus tijd voor actie om de schade zoveel mogelijk te beperken. Geen excuses meer, maar doorpakken. Het is gewoon een kwestie van bewuste keuzes maken.

Idee achter het Koploperproject

Dat laten ook de meer dan inmiddels 300 Koploperbedrijven zien, die we in de afgelopen jaren samen met diverse enthousiaste partners hebben begeleid in de Koploperprojecten duurzaam ondernemen. Zij zetten concrete stappen, niet alleen op het gebied van energie en klimaat, maar ook op circulair ondernemen, goed bestuur, inclusief ondernemen etc. Het begint met bewustwording. Maar als ze het eenmaal doorhebben, gaan ze er ook voor. Dat kenmerkt de MKB-er: niet lullen maar poetsen. "We doen het gewoon, da's toch normaal", horen we vaak. "We schreeuwen het niet van de daken". Dat mag trouwens best wel eens wat meer gebeuren. Want zoals directeur Maria van der Heijden van MVO-Nederland tijdens de prijsuitreiking zei: "SME's are the changemakers".

Tweet Maria van der Heijden van MVO-Nederland

Elfwegentocht logo: Ik doe mee

Nog een stapje verder gaan de nuchtere Freonen fan Fossylfrij Fryslân, die ervoor gaan zorgen dat Friesland de eerste fossielvrije provincie van Nederland wordt: "Net sizze mar dwaan". Daarvoor worden allerlei projecten uitgevoerd met bedrijven, scholen en overheid, waaronder de Elfwegentocht: 2 weken lang zonder fossiele brandstoffen rijden in heel Friesland in de eerste twee weken van juli 2018!

Ook gaan we voor 100 MKB-bedrijven die eind 2018 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken in gebouwen, bedrijfsprocessen en mobiliteit. Op de website van het project staan al meer dan 20 bedrijven die nu al fossielvrij zijn of heel ver op weg. Voor dit project schreef ik ook een inspiratieboekje over fossielvrij ondernemen, dat gratis gedownload kan worden.

Afgezien van het winnen van de Klimaatprijs voor mijn eigen bedrijfsvoering, zie ik het vooral als een stimulans om nog meer MKB-bedrijven te helpen te verduurzamen. Zij gaan het verschil maken!

Lees hier het persbericht over de prijsuitreiking op de site van de Nederlandse Klimaatcoalitie.

Lees hier mijn blog over mijn keuze om volledige elektrisch te gaan rijden.

Dat je met een elektrische auto ook prima op vakantie kan naar Zuid-Europa, lees je in mijn customer story op de site van Tesla.

Lees hier meer over het MVO-beleid van DZyzzion

147 weergaven
bottom of page