top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Weekend van de Grien10Toer

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Poster van de Grien10Toer

Afgelopen weekend stond Friesland in het teken van de Grien10Toer. Initiatiefnemers Arjen Lont, voormalig algemeen directeur van Bouwbedrijf Lont en energieambtenaar Bouwe de Boer van de Gemeente Leeuwarden organiseerden samen met de Friese singer/songwriters Syb van der Ploeg en Piter Wilkens van Stichting JIT, wat staat voor 'Jou It Troch' (geef het door), een exclusieve fossielvrije autotocht door Fryslan op zaterdag 8 oktober a.s. met de Grien10Toer en op zondag 9 oktober met de Grien10MuzykToer door Fryslân.

Zaterdag deed ik, samen met navigator Luuk Dijkhuis van Technea Duurzaam in de Tesla mee aan de rally langs meerdere unieke duurzame projecten in Friesland, zoals de 11Stedenhal, Wetsus, ROC Friese Poort, het Ecomunitypark, IJsstadion Thialf, WindpowerCentre en energieneutrale woningen van VolkerWessels en Elkien. Er deden veel elektrische auto's mee, waaronder 9 Tesla's, maar ook groen gas auto's en zelfs twee vuilniswagens van Omrin op groen gas. Gedeputeerde Michiel Schrier gaf het startsein. De rally trok onderweg veel aandacht, wat natuurlijk precies de bedoeling was. Ook de Leeuwarder Courant besteedde er aandacht aan.

Meneer en mevrouw Lont krijgen het startsein van gedeputeerde Schrier

Zondag traden 10 Friese topartiesten op in diverse duurzame horecalocaties in heel Friesland om aandacht te vragen voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen en verantwoord energiegebruik. Syb van der Ploeg, Piter Wilkens, Gurbe Douwstra, Marcel Smit, Anneke Douma, Elske de Wal, Iris Kroes, Jelle B, Jelmer van der Wal en Wiebe Kaspers verplaatsten zich met een 100% fossielvrije elektrische bootjes, paard en wagen, elektrisch treintje, biogas busjes, elektrische auto of scooter of een fiets naar de locaties. Ik mocht chauffeur zijn van onze Friese volkszangeres Anneke Douma. Ze vond het prachtig in de Tesla: "Wat in prachtige auto en wat moai dat ik dit belibje mei". 's Avonds gaven alle artiesten een spetterend slotconcert in de 11Stedenhal in Leeuwarden.

Anneke Douma en Gurbe Douwstra
De artiesten van JIT

Spetterend slotconcert van de Grien10MuzykToerHet is een prachtig initiatief dat al deze artiesten zich willen inzetten voor een fossielvrij Friesland en een duurzame toekomst. Piter en Syb maakten hiervoor een speciaal lied, 'Jou It Troch', oftewel geef deze aarde goed door aan onze kinderen.

55 weergaven
bottom of page