top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Koplopers Ooststellingwerf delen resultaten

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Gemeente Ooststellingwerf logo

Op 1 juli kwamen de deelnemers aan het Koploperproject bij elkaar bij Herberg Het Volle Leven in Appelscha. Dit is alweer de derde groep ondernemers in de gemeenten Ooststellingwerf, die samen aan de slag gaan om duurzamer te gaan ondernemen. Daarmee is deze gemeente een van de koplopers in Friesland. De gemeente heeft zelf meegedaan in de eerste ronde van het project en is inmiddels op veel fronten bezig met duurzaam ondernemen.

Ondanks de bijzonder zwoele zomeravond, gingen de enthousiaste deelnemers actief met elkaar in gesprek over de uitkomsten van de zogenoemde nulmeting. Alle bedrijven zijn door een deskundige adviseur van DZyzzion uitvoerig doorgelicht op hun MVO-prestaties (maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen): wat gaat er al goed, wat kan er beter en hoe pak je dat aan? Deze resultaten werden in de groep gedeeld en zo werd veel van elkaar geleerd.

Tuin van Herberg Het Volle Leven in Appelscha

Yt van der Ploeg van Herberg Het Volle Leven ademt duurzaamheid. Ze runt een van de weinige volledig vegetarische en biologische eet (en logeer-) gelegenheden in het noorden. Een groot deel van de ingrediënten komt bovendien uit haar eigen moestuin. Toch heeft ze nog van het project geleerd. Zo valt er nog winst te behalen, bijvoorbeeld door het zelf opwekken van stroom en door nog beter te communiceren over wat ze allemaal doet. Ook de andere bedrijven willen meer gaan doen met energiebesparing en zelf opwekken van stroom.

Voor Alex van der Meer van Van der Meer Accountants, heeft papierbesparing momenteel de hoogste prioriteit. Hij streeft naar een zoveel mogelijk papierloos kantoor.

Wim van den Ham van Ecowoods levert duurzaam hout (en producten daarvan) uit Europese bossen, een prima alternatief voor tropisch hardhout. Hij ziet kansen om mensen met een handicap in te zetten en het resthout te gaan verwerken in nieuwe producten.

Lies en Frouwkje Ekhart van EK Gordijnen zijn ook al heel bewust bezig met duurzaamheid, maar zien ook dat ze hierover nog beter kunnen communiceren. Ook willen ze onder meer overstappen op groen gas en besparen op verlichting en het stroomverbruik van de stoomketel voor het strijken van de gordijnen.

Pieter Oosterveld van Coulant Touring voelt zich wat bezwaard door de hoge CO2 -emissie van het bedrijf, vergeleken met de andere deelnemers. Voor personenbussen die lange afstanden rijden, zijn echter op dit moment geen goede alternatieven voor diesel. Wel doet hij zijn best om het verbruik zoveel mogelijk te beperken, door chauffeurs te instrueren hoe ze zo zuinig mogelijk kunnen rijden en door de aanschaf van de nieuwste zuinige Euro VI-bussen. Hij merkt wel fijntjes op dat busvervoer veel duurzamer is dan vliegen of allemaal apart met de auto op vakantie gaan. Zijn kantoor is overigens al erg zuinig, door het toepassen van LED-verlichting en een groot aantal zonnepanelen.

Henk Eisenga van Eisenga Kaas verkoopt onder meer biologische kaas. Bij de verbouw van het bedrijfspand besteedt hij veel aandacht aan duurzaam bouwen.

Folkert Bouma van Dorpshuis Makkinga geeft aan dat het dorpshuis een belangrijke sociale functie heeft. Ook dat is duurzaamheid. Deze functie wordt de komende tijd nog verder uitgebreid, onder meer met een zorgcentrum. Verder is hij aan de slag gegaan met energiebesparing. Onderzocht wordt of het pand kan worden aangesloten op een biogasinstallatie in de buurt.

Arie den Blanken Lakenvelderlease houdt, fokt en least Lakenvelder koeien. Op zich al een innovatief concept, maar hij doet dit ook op een zo duurzaam mogelijke manier. Hij zoekt aansluiting bij de Slow Food beweging en werkt met Staatsbosbeheer aan natuurbescherming.

Kees van der Graaf van SPiTS levert geautomatiseerd ingepakte geneesmiddelen aan apotheken en zorginstellingen. Hij heeft een zeer energiezuinig bedrijfspand gebouwd, dat gebruik maakt van bodemwarmte. Hij is bezorgd over de effecten van medicijnen die via de patiënt uiteindelijk in het milieu terecht komen en probeert zorgverleners hiervan bewust te maken. Ook is hij een enthousiast voorstander van elektrisch rijden en gaat hierover, samen met de gemeente, op 17 oktober een E-motion dag organiseren in Appelscha.

Alle deelnemers gaan in de komende tijd aan de slag om de uitkomsten te vertalen in een praktisch actieplan, dat op de volgende bijeenkomst met elkaar zal worden gedeeld. In november zal het project worden afgesloten met een Koplopersymposium, waarin de deelnemers hun ervaringen zullen delen met andere ondernemers. Het Koploperproject wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân en de gemeente Ooststellingwerf en uitgevoerd door adviesbureau DZyzzion.


bottom of page