top of page
 • Foto van schrijverJaap de Vries

GoodStart maakt een goede start

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


GoodStart snel uit de startblokken!

Sinds de officiële lancering op het Koplopersymposium op 2 april 2014 in Heerenveen, hebben zich al zo'n 80 bedrijven aangemeld als GoodCompany.

Met veel tromgeroffel werd GoodStart op 2 april officieel gelanceerd op het Koplopersymposium in Heerenveen

Wat is GoodStart?

GoodStart is een onafhankelijk internetplatform voor het delen van ‘best practices’ op het gebied van duurzaam ondernemen in Friesland. Bedrijven of andere organisaties die hiermee actief zijn kunnen zich aanmelden als GoodCompany. Ze kunnen vervolgens hun 'best practices' aanmelden als GoodProjects. Zo kunnen ze eenvoudig kennis en ervaringen met elkaar delen. Daarnaast biedt GoodStart nog andere functionaliteiten, die geleidelijk zullen worden uitgebreid.

Zelfscan

Om GoodCompany te worden moet het bedrijf de GoodCompany ZelfScan uitvoeren. Het gaat om 25 vragen die in circa 5 minuten kunnen worden ingevuld. De resultaten worden ook op site getoond. Zo is heel transparant op welke gebieden het bedrijf al goed bezig is en waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Deze scan is een sterk verkorte versie van de DuOn-Scan van DZyzzion. Koploperbedrijven of andere bedrijven die de DuOn-Scan hebben gedaan, kunnen deze scan dus gemakkelijk invullen. Omgekeerd kunnen nieuwe GoodCompanies die getriggerd worden door de vragen uit de zelfscan, ook de uitgebreide DuOn-Scan laten doen om precies te weten waar ze staan op MVO-gebied.

GoodStart en het Koploperproject

De oorsprong van GoodStart ligt bij het Koploperproject. Een aantal jaren geleden ontmoetten Mirre Andringa van Twinstone en Jaap de Vries van DZyzzion elkaar op een bijeenkomst over duurzaamheid in Den Haag. Ze bleken beiden een passie te hebben voor Peru en raakten al snel in gesprek. Jaap was al enige tijd bezig met de Koploperprojecten en zocht een manier om alle Koplopers met elkaar in verbinding te brengen. Mirre zei: "daar heb ik wel een mooi concept voor!". Zo gezegd, zo gedaan. Het concept werd verder uitgewerkt en uitgebreid getoetst met een klankbordgroep van ondernemers. En sinds april is het resultaat dus daar. Veel deelnemers aan de Koploperprojecten nemen inmiddels deel aan GoodStart, maar ook andere duurzame ondernemers kunnen zich aanmelden. Samen met een aantal andere ondernemers, maakt Jaap nog steeds deel uit van de klankbordgroep die het platform verder helpen verbeteren.

Resultaten

In een half jaar tijd is GoodStart goed van de grond gekomen. Een paar resultaten:

 • 289 GoodProjects

 • € 9.072.054 geïnvesteerd in duurzaamheid

 • 89.6% van de investering in duurzaamheid terugverdiend

 • 11.000 bezoeken in de maand oktober

 • Gemiddelde bezoekduur 6.44 minuten

 • 7 GoodMarket aanbiedingen

 • 4 onderlinge samenwerkingen tussen GoodCompanies

 • 277 twitter volgers

 • 4 nieuwsbrieven

 • Media: 2x in Ondernemend Friesland (OF), 2x in Friesch dagblad, 1x in Leeuwarder Courant

 • Events, masterclass, ondernemersverenigingen, klankbord

 • Gekozen tot pionier voor de extentie .frl

Meer weten of meedoen?

19 weergaven
bottom of page