top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Fryslân fossielvrij

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Freonen fan Fossylfrij Fryslân logo

Fryslân blinkt uit in de initiatieven die te maken hebben met schone energie. Maar niet iedereen weet dat nog. In 2018 hebben we een perfecte kans om de hele wereld te laten zien dat wonen, werken en reizen zonder fossiele brandstof al heel goed mogelijk is. Dan is Leeuwarden-Fryslân namelijk de Culturele Hoofdstad van Europa (CH2018). Een duurzame toekomst is een van de belangrijke thema's.

Het programma Fossylfrij Fryslân is een onderdeel van CH2018. Projecten binnen dit programma zijn onder meer: fossielvrije festivals, Energy Expo, energieneutrale huizen, fossielvrije bedrijven, Energy Challenges op scholen, de Dutch Solar Challenge (zonnebootrace) en vergeet niet al die energie coöperaties in Fryslân die aan de slag zijn met energie in het eigen dorp. Ook gaan we in juli 2018 twee weken lang niet met brandstofauto's rijden!

De Freonen reden ook mee met de Hanza Green Tour in juni 2016

Al deze projecten maar vooral de bedrijven en organisaties erachter worden vanuit Fossylfrij Fryslân geholpen om te versnellen en te verbeteren.

Freonen tijdens Klimaattour eind 2015

De Freonen Fan Fossylfrij Fryslân is een netwerkgroep van bedrijven, scholen, overheden en andere organisaties voor de promotie van duurzame energie in Fryslân. We komen ongeveer eens in de twee maanden bijeen bij een van de 'freonen' (vrienden). Daarin houden we elkaar op de hoogte van de vorderingen van de verschillende projecten. Doordat iedereen zijn of haar verhaal vertelt worden nieuwe verbindingen gelegd.

Met een kleine jaarlijkse bijdrage tot aan 2018, maken de freonen het programma Fossylfrij Fryslân mede mogelijk. Maar vooral zorgen ze voor een multiplier effect, doordat hiermee extra fondsen kunnen worden verkregen vanuit onder meer de gemeente Leeuwarden, de provincie Fryslân en de EU.

Tot nu toe waren de freonen nog een informele club. Maar deze zomer werken we met een aantal freonen hard aan het opzetten van de organisatie, een bestuur, een communicatieplan, website en andere activiteiten. Hoe meer freonen we hebben, hoe beter we Fryslân in 2018 op de kaart kunnen zetten als duurzame provincie. Meld je daarom ook aan als freon! Dat kan via de website.

De aanjaagclub van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân:

Aanjaagclub Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Marjan de Vries, Ekwadraat

Jaap de Vries, DZyzzion

Bouwe de Boer, gemeente Leeuwarden

529 weergaven
bottom of page