top of page
  • Foto van schrijverJaap de Vries

Klimaattour Fryslân zeer geslaagd

Bijgewerkt op: 1 feb. 2020


Dit weekend reden zo'n 60 duurzame toppers uit Fryslân met duurzame voertuigen langs diverse icoonprojecten naar de start van The Climate Miles in Utrecht. Dit is een initiatief van Urgenda om aandacht te vragen voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Fryslân is trots op wat er binnen de Provincie al gebeurt op dit gebied en wilde dit via deze ludieke actie graag laten zien. Naast deelnemers van diverse duurzame bedrijven en instellingen, reden ook verschilende politici mee, waaronder gedeputeerde Michiel Schrier en wethouders Isabelle Diks (Leeuwarden), Marja Krans (Smallingerland) en Durk Durksz (De Fryske Marren). DZyzzion was natuurlijk ook van de partij.

De tour startte zaterdagochtend bij de Elfstedenhal in Leeuwarden, de eerste energieneutrale ijshal ter wereld. Een prachtig staaltje techniek dat laat zien dat energieneutraal bouwen nu al heel goed mogelijk is. Als het zelfs met een ijshal kan ... Daarna ging de tour verder langs een aantal duurzame ikoonprojecten:

Vervolgens reed de tour door naar hotel Van der Valk in Zwolle, waar Piet Paulusma de deelnemers opwachtte. In zijn uitzending vroeg Piet aan gedeputeerde Schrier waarom deze tour is georganiseerd en benadrukte zelf ook nog eens de ernst van het probleem van klimaatverandering. Oant moarn!

In het avondprogramma ging Roelof Lousma van Omrop Fryslân in gesprek met Piet Paulusma over de vraag 'Nooit meer een elfstedentocht?' Conclusie van Piet: de kans wordt steeds kleiner, maar hij blijft optimistisch en denkt dat er de komende 10 jaar toch nog 2 tochten zullen komen. Na een amusante discussie met de zaal gaf Piet aan dat zijn volgende auto misschien ook wel een elektrische of groen gas auto zou zijn.

Roelof ging daarna met aanwezigen in gesprek over zaken als de circulaire economie en energieneutraal bouwen. Een altijd energieke Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden daagde tenslotte alle deelnemers uit om hoge ambities te stellen voor 2018, wanneer Leeuwarden culturele hoofdstad is van Europa.

Zondagochtend reed de tour door naar Neude in Utrecht, waar de start van de Climate Miles zou plaatsvinden. Daar gingen veel van de elektrische auto's aan een mobiel laadstation, met een generator op gerecycled frituurvet. Marjan Minnesma van Urgenda stond de Friese delegatie op te wachten. Zij gaat in de komende maand 580 kilometer lopen naar Parijs, waar de klimaattop plaatsvindt. Er lopen iedere dag allerlei prominenten met haar mee en er wordt live verslag van gedaan door de NOS.

Op het volle plein in Utrecht was de Friese delegatie prominent aanwezig. Het was de enige provincie die zo'n grote actie had georganiseerd. Bij het startschot van de tocht vormden de Friezen een erehaag voor Marjan Minnesma en alle andere lopers.

Al met al een zeer geslaagde actie, die in een bijzonder positieve sfeer verliep. Fryslân laat zien: het kan als je het wilt!

Veel complementen voor de organisatoren Roel Swierenga, Bouwe de Boer en vele anderen!

Zie hier de nieuwsbrief van Hanza Green Tour

Zie hieronder een fotoverslag van de tour.

40 weergaven
bottom of page